Veel gestelde vragen en antwoorden over bamboe

Vorige versie 8 mei 2014
Bijgewerkt op 27 mei 2014
Vragen en antwoorden staan in willekeurig volgorde.

[one_half]

Wat maakt bamboe bijzonder?

  • Bamboe is een plant (grassoort) die aanzienlijke milieuvoordelen biedt.
  • Bamboe is het snelst groeiende gewas ter wereld.
  • Er zijn ruim 1500 soorten bamboe in de wereld.
  • Bamboe geeft 35% meer zuurstof dan bomen.
  • Bamboe is door haar wortelstructuur goed tegen bodemerosie.
  • Bamboe neemt meer CO2 op dan bomen.
  • Bamboebossen worden goed beheerd en
  • gecontroleerd.

Waar komt bamboe vandaan?
Er zijn meer dan 1500 soorten bamboe en de bamboe die wij gebruiken is de zogenaamde reuze bamboe, bekend als Moso bamboe. Deze groeit voornamelijk in het oostelijke deel van China.

Wat is strand woven bamboe?
De naam ‘strand woven’ is ooit als naam in de industrie ontstaan. Over de herkomst van de naam is weinig te zeggen en te vinden, het is gewoon een naam geworden voor een productieproces, want er is verder geen sprake van ‘woven’. Het staat in elk geval voor een techniek waarbij fabrieken de grove bamboevezels na onderdompeling in een lijmbad onder druk persen. Het eindresultaat is dat het strand woven materiaal altijd uit 10 to 15% uit lijm bestaat. Het materiaal is donkerbruin van kleur.

Wat is gelamineerd bamboe?
Bij dit productieproces worden er latten uit de bamboestam gehaald. Deze latten zijn circa 2.5 meter lang en deze worden daarna verlijmd tot het gewenste ruwe formaat. Bij dit productieproces is de toepassing van lijm minder dan 1% en de rest is pure bamboe. Van het restmateriaal worden andere producten gemaakt. Dit productieproces neemt tov de zogenaamde strand woven methode veel meer tijd in beslag.

Wat is bamboe composiet?
BambooTeq® bamboe composiet bestaat uit 60% bamboe, 10% hars en 30% gerecycled plastic HDPE (o.a. plastic tassen en flesjes). Dit materiaal is volledig onderhoudsvrij en 100% recyclebaar. Soms komt u in de markt ‘bamboe composiet’ als naam tegen maar dan bedoelen ze het zogenaamde ‘strand woven’ fabricage proces. Hier gebruikt men circa 85% bamboe en 15% hars. Deze materialen behoeven onderhoud.

Is de kap van bamboe een bedreiging voor Pandaberen?
Nee, de pandaberen leven in een heel ander gebied van China.
Verweg van de plek waar de Moso bamboe groeit. (oosterlijk deel van China).

Is de kap van bamboebossen schadelijk?
Nee. Bamboe groeit razendsnel en voor goed bosbeheer is kap noodzakelijk. De stammen worden elke 5 jaar gekapt en het unieke van bamboe is dat er op een natuurlijk manier weer nieuwe bamboebomen groeien. Bamboe is een zelfregenererende plantsoort. De kap van bamboe is in ecologische zin goed.

Bij de productie van bamboe komt er CO2 vrij. Heeft dit gevolgen voor de ecologische voordelen van bamboe?
Nee. Aan de ene kant komt er CO2 vrij bij de productie en transport van bamboematerialen. Aan de andere kant van de ecobalans staat dat bamboebossen grote hoeveelheden CO2 opnemen uit de atmosfeer. Dit naast alle andere ecologische voordelen van bamboe. De producten (Levens Cyclus Analyse) van BambooTeq® zijn CO2 neutraal of beter.

In welke duurzaamheidsklasse valt bamboe in vergelijking tot hout?
De bamboematerialen vallen na de nodige testen in duurzaamheidsklasse 1. Maar omdat bamboe een relatief nieuw materiaal is lijkt ons een vergelijking met duurzaamheidklasse 2 veilig.

Wat is de sterkteklasse van bamboe?
Bamboematerialen van BambooTeq® zijn gelijkbaar met sterkteklasse D60. Azobé valt in de hoogste sterkteklasse (hout), D70 en bijvoorbeeld Robinia in D30.

Ze zeggen dat bamboe snelt groeit. Klopt dat?
Moso bamboe is de soort bamboe die BambooTeq gebruikt voor de productie. Deze soort is de snelst groeiende plantsoort ter wereld en kan in enkele maanden een hoogte bereiken van 20 meter en langer. Na vijf jaar is de bamboe kaprijp.

Hoe hard is bamboe?
Bamboe is 38% harder dan eiken en 13% harder dan esdoorn.

Zet bamboe uit?
Bamboematerialen kenmerken zich door dimensionale stabiliteit. BambooTeq bamboe zet minimaal uit.

Is het bamboemateriaal makkelijk te bewerken?
Voor de bewerking voelt het materiaal zeer zacht aan. Het is licht en snel te bewerken. Het materiaal is 300 kg m3 lichter dan tropisch hardhout. Alle normale houtbewerkingen zijn mogelijk met bamboe halffabricaten.

Welke lijm gebruiken jullie?
Wij gebruiken een lijm met een formaldehyde emissie van 0.1 ml/m3 (Europese norm voor formaldehyde is E1≤1.5 ml/m3) BambooTeq gebruikt voor haar producten milieuvriendelijke lijmen en minder dan 1 procent in haar bamboematerialen. De rest is puur natuurlijk bamboe.

[/one_half]

[one_half last=last]

Waar staat de naam ‘moso bamboe’ voor?
Veruit de meeste producten van BambooTeq® worden vervaardigd uit de bamboesoort die bekend is onder de populaire naam ‘Moso’ (phyllostachys pubescens), afkomstig uit de beroemde bamboebossen van China. Het is een verbastering van de naam oorspronkelijke naam máozhú. 

Bestaat FSC bamboe?
Ja, indien u wenst kunnen wij bamboematerialen leveren met een FSC keurmerk. De meerwaarde van FSC is echter beperkter bij beheer van bamboebossen in vergelijking met de FSC certificering voor tropisch hardhout. Wij onderschrijven het nut en de noodzaak van FSC.

Kan ik ook maatwerk bestellen?
Ja. Naast standaard maten kunnen wij speciale maten leveren voor uw ontwerp. Houd echter rekening met langere levertijden.

Mijn vraag staat hier niet bij, wat kan ik doen.
Stuur ons een bericht en wij zullen uw vraag dan zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

[/one_half]