Bamboe (fsc) geleiderails als alternatief

We kennen allemaal de geleiderails langs de wegen. Populair gezegd de zogenaamde ‘vangrail’. Deze zijn nu nog van gemaakt van thermisch verzinkt staal. En dat is milieutechnisch niet de meest vriendelijke oplossing. De productie en exploitatiekosten zijn daarbij ook niet gering. Nu zijn er al eens op beperkte schaal testen gedaan met houten geleiderails.

Van staal, naar hout… of direct een stap naar bamboe maken.
BambooTeq® kan sinds kort bamboe balken produceren met een maximale kopmaat van 30 x 70 cm met een lengte van 12 meter lang. Dat levert nieuwe mogelijkheden op.

Bamboe heeft bijzondere kenmerken.
Korte samenvatting: bamboe (is een grassoort) groeit snel en is binnen vijf jaar kaprijp. Bij de kap ontstaan nieuwe scheuten die weer evenzo snel groeien, bamboe is zelf-regenererend. Bamboe neemt meer CO2 op dan bomen en geeft 35% meer zuurstof af dan bomen. De bamboe is door zijn wortelstructuur goed tegen bodemerosie. Van bamboe wordt ook al bijvoorbeeld textiel en papier gemaakt. Bamboe is een bijzondere grondstof.

BambooTeq® wil zich de komende maanden oriënteren of bamboe inderdaad een beter alternatief zou kunnen zijn dan geleiderails van staal of hout. Een oriëntatie om vragen te beantwoorden zoals: welke rol zou de elastische doorbuiging van bamboe kunnen spelen met betrekking tot veiligheid en onderhoud. Bamboe halffabricaten zijn te leveren in exacte maten, constante kwaliteit en zijn dimensionaal zeer stabiel. Hoe vertaald zich dat in de exploitatiekosten? Bamboe betekend ook 100% boomkapvrij en wint daar al snel meer op het gebied van milieu. Maar dat is nog lang niet alles.

Oproep
Wij denken, met de kennis die wij hebben, dat de bamboe halffabricaten van BambooTeq® een serieus alternatief zijn voor zowel thermisch verzinkt staal als voor hout. Wij doen een oproep aan adviseurs in de GWW, beheerders in de GWW en uiteraard ambtenaren bij de provincies die zicht bezig houden met civiele techniek om deel te nemen aan deze oriëntatie en mogelijk de eerste testen. Bel hiervoor 071-408 45 99 of stuur een e-mail naar BambooTeq.